Comemorarea Sfintei Elisabeta – mare ducesă a Rusiei

Liga Tinerilor Creștin Ortodocși Giurgiu vă învită să participați la evocarea

Sfintei Elisabeta, Mare Ducesă a Rusiei şi Nouă Muceniţă.

 

Evenimentul va avea loc la orele 17 : 00 la schitul “Sfântul Nicolae” , de lângă Alei.

 

Imagine

Vă așteptăm pe toți pentru a lua aminte la viața uneia dintre cele mai mari sfinte ale zilelor noastre, pe care, nici bogăția, nici rangul înalt nu au orpit-o din calea sfințeniei, refuzând cu demnitate să părăsească Rusia în vremuri de cumplită urgie bolșevică, alegând moartea mucenicească alături de milioane de arhierei, preoți, intelectuali și simplii credincioși, împletind buchetul de noi mucenici și mărturisitori ai prigoanei comuniste.

 

Viața și pătimirile noii mucenițe Elisabeta a Rusiei :

 

Imagine

Imagine

 

             Viitoarea Mare Ducesă şi Nouă Muceniţă Elisabeta s-a născut în 1864, al doilea din şapte copii. Era fiica lui Ludwig IV, Mare Duce de Hessen-Darmstadt, şi a Prinţesei Alice, fiica Reginei Victoria a Angliei.

           Mama Elisabetei, femeie inteligentă și înteleapta, știuse, înainte de moartea sa timpurie, să insufle copiilor săi principiile creștine și, în mod deosebit, dragostea vie pentru aproapele. La nasterea Elisabetei, ea scria reginei Victoria, ruda sa: „Am numit-o Elisabeta pentru că iubim acest nume, Sfânta Elisabeta fiind una dintre strămoașele caselor de Hessa si Saxa.”

           În 1884, la vârsta de 19 ani, Elisabeta s-a căsătorit cu Marele Duce Serghei, fiul Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, săvârşindu-se două slujbe: una ortodoxă şi una protestantă. Foarte îndrăgostită de soţul ei, Elisabeta a început să studieze poporul şi cultura rusească, şi mai ales credinţa ortodoxă care le formase. 

          După doi ani de studiu intens şi rugăciune, a hotărât în cele din urmă, în chip liber, din convingere, să devină creştină ortodoxă. A fost unsă, după rânduială, cu Sfântul Mir, fiind primită astfel în Biserica Ortodoxă în Sâmbăta lui Lazăr (dinainte de Duminica Floriilor) a anului 1891.

     Marea Ducesă s-a dedicat lucrării de caritate, îngrijind mereu pentru bunăstarea poporului ortodox rus, mai ales în timpul Războiului ruso-japonez din 1904-5.

    Dintre realizările Elisabetei Feodorvna, cea mai importantă, făra doar și poate, a fost Organizația feminină a muncii. Creație absolut originală, această opera strângea

împreună la lucru toate păturile populației feminine, de la cele mai umile pe scară socială, până la cele mai înalte. Aici toate diferențele sociale dispăreau, topindu-se într-o singură comunitate, însuflețită de dorința de a alina suferintele celor năpăstuiți.

  

    Totuşi, la 4 februarie 1905, pe când ieşea din casă pentru a-şi continua lucrarea de îngrijire a săracilor, a auzit o explozie cumplită. Grăbindu-se spre locul din care se auzise zgomotul, a văzut un ostaş întinzându-şi mantia peste ce mai rămăsese din soţul ei. Acesta tocmai fusese ucis de o bombă teroristă, trupul fiindu-i pur şi simplu sfârtecat în bucăţi.

    Profund şocată, Elisabeta, de-acum văduvă fără copii, a avut totuşi tăria sufletească să-l viziteze în închisoare pe ucigaşul soţului ei, un oarecare Kaliayev, care fusese arestat. Nădăjduia să-i înmoaie inima prin pilda ei de iertare. Ucigaşul i-a spus că de mai multe ori fusese aproape să-i omoare soţul, însă nu putuse deoarece ea era împreună cu el. Marea Ducesă i-a dat omului o Evanghelie şi o icoană, sperând mai presus de speranţă că se va pocăi înainte de sfârşit. I-a cerut apoi ţarului să anuleze condamnarea la moarte a ucigaşului soţului ei, însă nu a fost ascultată.

   

   Şocul morţii a schimbat-o însă adânc pe Elisabeta. S-a retras din viaţa socială şi a început să mănânce numai de post. Rana din sufletul ei a lucrat în aşa fel, încât ea şi-a ridicat ochii pentru a privi spre veşnicie. Urmând îndeaproape sfatul episcopilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ruse, şi-a închinat întreaga viaţă trăirii credinţei ortodoxe.

 

     Şi-a cumpărat o casă şi o bucată întinsă de pământ în Moscova şi a întemeiat o comunitate, dedicată Sf. Marta şi Maria, care să împlinească sarcina diaconiţelor de la începuturile Bisericii Ortodoxe. Intenţiona ca această comunitate să devină ca şi casa Sf. Lazăr, care fusese atât de des vizitată de Hristos. Mai multe femei din toate clasele sociale i-au urmat Marii Ducese şi şi-au închinat viaţa acestei slujiri, îngrijindu-i pe bolnavi, ajutându-i pe săraci, purtând grijă de copii străzii din Moscova. Marea Ducesă a întemeiat de asemenea şi un cămin fără plată pentru tinerele femei muncitoare şi pentru studenţi, un spital, o clinică, o şcoală pentru asistente şi o cantină pentru săraci. În anul 1909, acest aşezământ a fost numit „Mănăstirea Sf. Marta şi Maria a milei.” 

       În mănăstire a învăţat Rugăciunea lui Iisus, sub stricta ascultare a părintelui duhovnicesc al mănăstirii, părintele Mitrofan, om cu viaţă sfântă.

 

       Când în anul 1917 a izbucnit Revoluţia bolşevică, Stareţa Elisabeta a continuat să trăiască ca mai înainte, participând la slujbele Bisericii, tratându-i pe bolnavi, îngrijindu-i pe săraci. A refuzat oferta Ministerului suedez de a părăsi ţara (stăpânită deja de comunişti), spunând că dorea să împartă soarta ţării şi a poporului care-i dăduseră credinţa cea dreaptă.

      În a treia zi de Paşti a anului 1918, Stareţei Elisabeta i s-a poruncit să părăsească mănăstirea pentru oraşul Perm din munţii Urali. A plecat împreună cu două călugăriţe, Ecaterina şi Varvara, însoţită de ostaşi letoni. Din Perm a fost mutată mai întâi în Ekaterinburg – unde era închisă familia imperială, inclusiv sora ei–, iar apoi în oraşul Alapayevsk. A ajuns aici la 20 mai 1918.

     Stareţa Elisabeta a trăit închisă în Alapayevsk până în noaptea fatală de 18 iulie 1918. Era sărbătoarea Sf. Serghie de Radonej, ziua de nume a soţului ei. În acea noapte, ea, maica Varvara, cinci membri ai familiei imperiale şi un secretar au fost duşi la o mină şi omorâţi ca mucenici, fiind înainte legaţi la ochi, bătuţi şi aruncaţi de vii într-un puţ de mină. Mai întâi a fost aruncată Stareţa Elisabeta. Când au prins-o, ea s-a rugat, s-a însemnat cu semnul Crucii şi apoi a spus: „Doamne, iartă-le, căci nu ştiu ce fac.” Ucigaşii au aruncat apoi în puţ grenade, însă auzind cântarea: „Mântuieşte Doamne poporul Tău…”, au intrat în panică şi au plecat. Doi dintre ucigaşi au înnebunit la scurtă vreme după îngrozitoarea crimă. Un ţăran care a fost martor la cele petrecute a povestit că mai multe ore după aceea a auzit-o pe stareţa Elisabeta, rănită de moarte, cântând Imnul Heruvic, cântări din slujba înmormântării şi cântări de laudă şi slavă către Dumnezeu. Aceste cântări au continuat până în ziua următoare.

Când în septembrie Armata Albă a eliberat Alapayevsk-ul şi a găsit mina, au scos din puţ trupurile, inclusiv pe cel al stareţei Elisabeta. Au găsit-o nu la fundul puţului, adânc de 70 de metri, ci pe o ieşitură de pământ la 15 metri adâncime. Doar un singur trup fusese sfârtecat de grenade. Pe aceeaşi ieşitură cu trupul nestricat al Marii Ducese se găseau două grenade neexplodate, iar pe pieptul ei o icoană a Mântuitorului. Era icoana numită „Nefăcută de mână omenească”, dăruită de către Ţarul Alexandru al III-lea în ziua primirii ei în Biserica Ortodoxă la 13 aprilie 1891. Sfânta zăcea alături de Marele Duce Ioan, şi s-a văzut că încercase să-i lege acestuia rănile înainte ca ea însăşi să moară.

Ca o arătare minunată, aşa a trecut prin lume, lăsând în urma ei o dâră strălucitoare.”  M. Anastasie Gribanovski

 

Sursa : 1) http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfanta-elisabeta-feodorovna-73093.html

            2) http://www.biserica-darmstadt.de/html/viata_sf_elisabeta.html

 

Carol Mihai – Ltcor Giurgiu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s